Leiderschap & Luchtvaart

De schoolleider als piloot

Keuze uit 2 verschillende studiedagen

Welke overeenkomsten heeft u met een piloot? Welke lessen uit de luchtvaart zorgen voor sterk leiderschap op school? En hoe moet u uw eigen cockpit inrichten? Ontdek het tijdens een van de volgende studiedagen:

  • – De schoolleider als piloot
  • – De schoolleider stuurt naar zijn bestemming

Gaat u mee de lucht in?

Om de theorie kracht bij te zetten, nodigen we u graag uit in de cockpit. U zult, als u wilt, echt gaan vliegen, onder begeleiding van een piloot. Lees snel verder voor de details!

Wat u van een piloot kunt leren

Als schoolleider bent u de gezagvoerder van uw school. Waarschijnlijk noemt u uzelf anders, maar het is echt zo: als u niet goed stuurt, gaat het mis. Is het geen acute crash, dan is het wel een langzaam slijtende motor die op een dag tot stilstand komt. Een school functioneert dus alleen bij goed en resultaatgericht leiderschap. En daar komt veel meer bij kijken dan kennis en charisma. Kijk maar naar de luchtvaart.

Leiderschap en sturing

Vliegeniers worden al jarenlang getraind en begeleid om goede leiders te zijn. Sterker nog: als u duizenden meters boven de grond zweeft, staat leiderschap centraal. Een piloot moet precies weten waar hij heengaat. Onder alle omstandigheden goed leidinggeven. En tijdig (bij)sturen! Hoewel u als schoolleider aan de grond blijft, heeft u een vergelijkbare verantwoordelijkheid. Daarom ontwikkelden we twee studiedagen met de beste lessen uit de luchtvaart.

Ervaar de parallel

Tijdens de studiedagen gaat het om de vergelijking met de piloot. De opleiding van de piloot is streng doch rechtvaardig. Dat moet ook wel, want hoeveel passagiers vertrouwen er wel niet op de goede stuurmanskunsten en leidinggevende kwaliteiten van de piloot? Ook in uw werk zijn de medewerkers en leerlingen afhankelijk van uw stuurmanskunsten.

Maar hoe zit het eigenlijk met uw stuurkunsten? Ga zelf vliegen onder begeleiding van een piloot. Het wordt een leerzame, confronterende en bovenal onvergetelijke vlucht.


De schoolleider als piloot

Studiedag

Leer besturen vanuit vertrouwen, volgens de MAGICO-methode. Tijdens deze studiedag benaderen we leiderschap vanuit drie onmisbare kwaliteiten:

  • – Managen
  • – Gidsen
  • – Coachen

Hoe komt het toch dat we onszelf in het onderwijs tekortdoen door te veel nadruk te leggen op één van deze kwaliteiten? Waarom focust de een zich op (micro)managen, terwijl de ander alles denkt op te lossen met visie en inspiratie?

U kunt het verschil maken

De waarheid is dat een goede schoolleider alle drie de kwaliteiten moet tonen. Liefst in onderlinge samenhang, niet om de beurt. Lukt dat niet in uw eentje? Doe het dan samen met anderen die de kwaliteiten aanvullen. Het toepassen van MAGICO leidt namelijk tot buitengewone prestaties. En dat is precies de impuls die het onderwijs in Nederland nodig heeft. Maar het begint allemaal met u, de schoolleider.

Laat u inspireren en/of coachen

Deze studiedag inspireert om de beste leider in uzelf naar boven te halen. Wilt u de vaardigheden beter ontwikkelen? Vraag dan na afloop een coachingstraject aan.

Doelgroep: Schoolleiders en leidinggevenden binnen de school
Duur: Eén dag (ook leuk als teambuildingactiviteit!)
Indeling: De dag start met een presentatie over luchtvaart & leiderschap, gevolgd door drie afzonderlijke workshops. In overleg passen we de inhoud en/of duur van de dag aan naar uw wensen.
Trainingslocaties: Airport Eelde, Lelystad, Teuge, Seppe of Budel
Kosten: € 695,- excl. btw per persoon

Elke deelnemer ontvangt gratis het boek Slim! 50 managementtechnieken om uw school te leiden, t.w.v. € 34,95.


De schoolleider stuurt naar zijn bestemming

Studiedag

Leer resultaatgericht leidinggeven op basis van data. Tijdens deze studiedag nemen we de cockpit als uitgangspunt. Onderwerpen die we bespreken, zijn:

  • – Hoe moet u de cockpit inrichten?
  • – Op welke klokjes moet u sturen? Waarom?
  • – Hoe doet u dat?
  • – Wanneer en hoe grijpt u in?

De kracht van de cockpit

De piloot gebruikt zijn cockpit om de voortgang en het resultaat van zijn vlucht te monitoren. Als directeur moet u evengoed de ontwikkelingen op school volgen. U vraagt zich regelmatig af: Zijn we op de goede weg? Wat moet anders? Wat kan beter? Moet ik ingrijpen?

Dankzij de cockpit krijgt u inzicht in de kwaliteit van het onderwijs op uw school. Pas dan weet u wat u kunt verbeteren. Eerder is het niet mogelijk om verantwoordelijkheid af te leggen en het gesprek aan te gaan.

Ook moet u, net als een piloot, het verband tussen de klokjes begrijpen. Het draaien van een bocht betekent dat de piloot, als hij niets doet, hoogte verliest. Zo moet u begrijpen dat als het didactisch handelen van een leerkracht kwaliteit verliest, dat gevolgen heeft. Op de korte termijn voor de leeropbrengsten, op de lange termijn voor de oudertevredenheid.

Krijg grip op de kwaliteit van onderwijs

Tijdens deze studiedag leert u alles over het belang van de cockpit. Wilt u na afloop de cockpit van uw eigen school inrichten? Vraag dan een vervolgtraject aan.

Doelgroep: Schoolleiders en leidinggevenden binnen de school
Duur: Eén dag
Indeling: De dag start met een presentatie over cockpitmanagement, gevolgd door drie afzonderlijke workshops. In overleg passen we de inhoud en/of duur van de dag aan naar uw wensen.
Trainingslocaties: Airport Eelde, Lelystad, Teuge, Seppe of Budel
Kosten: € 825,- excl. btw per persoon

Deze studiedag is ook exclusief voor uw organisatie mogelijk.


Verbeter uw stuurkunsten in één dag

Tijdens de studiedagen leert u direct wat uw sterke en wat uw minder sterke stuurmanskunsten zijn. Er is veel aandacht voor uw persoonlijke ontwikkeling. De studiedagen worden gegeven door vakmensen die als geen ander weten wat verantwoordelijkheid nemen inhoudt. Zij delen de fijne kneepjes van het vak graag met u. Dus u leert veel en krijgt tegelijkertijd de kans om de gesloten wereld van ‘de vliegerij’ te betreden.

Ready for take-off?

 

Contact opnemen