Training Reflectiebox Instructiegedrag©

Training Reflectiebox Instructiegedrag©

Wie de 4 sleutels voor een effectieve les© omdraait, ontdekt dat leerlingen in kortere tijd meer leren én onthouden. De 4 sleutels combineren de nieuwste inzichten rond instructie en zijn eenvoudig toe te passen in iedere les. Met de Reflectiebox Instructiegedrag maakt het team kennis met de 4 sleutels en leert deze toe te passen. En als leidinggevende kunt u aan de hand van de Gesprekskaart met de leerkracht in gesprek over wat er écht toe doet: het lesgeven.

De 4 sleutels voor een effectieve les zijn:

 1. Het lesdoel
 2. De ‘kortste weg naar Rome’
 3. Actieve betrokkenheid
 4. Afstemming

Compleet pakket

Deelnemers aan de training ontvangen de complete Reflectiebox Instructiegedrag:

 • – 20 Zelfreflectiekaarten (1 per leerkracht)
 • – 2 Gesprekskaarten (1 per leidinggevende)
 • – Sfeerbeelden bekwaamheidsniveau (1 set)
 • – Reflectiekwadrant Leerkracht (1 kopieerblad)
 • – Reflectiekwadrant Team (1 kopieerblad)
 • – Handleiding

Daarnaast omvat het complete pakket een aantal trainingen:

 • – Teamworkshop ‘4 sleutels’ (team, 2,5 uur)
 • – Verdiepend college ‘4 sleutels’ (leidinggevenden, 1 dagdeel)
 • – Praktische training ‘De reflectieve dialoog’ (leidinggevenden, 2 dagdelen)

Teamworkshop ‘De 4 sleutels voor een effectieve les’ (2,5 uur)

In de workshop maakt het team kennis met de 4 sleutels. Het team bekijkt een video van een les en gaat die aan de hand van de Zelfreflectiekaart in tweetallen evalueren. Daarna gaan de leerkrachten zelf een les voorbereiden met behulp van de Zelfreflectiekaart. De lesvoorbereidingen worden in groepjes besproken en het team krijgt praktische tips van de workshopleider.

Verdiepend college en praktische training leidinggevenden (3 dagdelen)

De training voor leidinggevenden bestaat uit een verdiepend college (1 dagdeel) en een praktische training (1 dag). Het college start met het wetenschappelijk kader rondom de 4 sleutelvragen. Daarna worden de 4 sleutelvragen aan de hand van een concreet videofragment toegepast en uitgediept. Tot slot wordt de reflectieve dialoog geoefend met de trainer of andere cursisten.

Tijdens de praktische training wordt bij twee leerkrachten van het eigen team een les geobserveerd op basis van de 4 sleutels voor een effectieve les. De leidinggevende bereidt samen met de trainer de reflectieve dialoog voor en voert deze dialoog met de leerkracht uit onder supervisie van de trainer. Zo leert u hoe u leerkrachten kunt ondersteunen bij het verhogen van de effectiviteit van hun lessen.

Investering

Het complete pakket om te kunnen werken met de Reflectiebox Instructiegedrag kost € 1.650,- exclusief reiskosten (btw-vrij). Het verdiepende college kan ook collectief worden aangeboden, de praktische training alleen individueel. De training maakt ook deel uit van onze Leergang Leidinggeven aan instructiespecialisten.

Meer informatie

Bekijk onze folder voor meer informatie of neem contact op met Theo Wildeboer.
E-mail:
theo@wildeboer-onderwijsadvies.nl
Telefoon: 06 – 11 28 78 71